K.A.T. - Katten Advies en Trimmen
Trimmen en advies aan huis

Actuele berichten

 



Ik was op televisie! 'Mr. Frank Visser doet uitspraak' huurde mij in als gedragsexpert voor katten https://www.youtube.com/watch?v=iOD5bvYdbv0&t=558s
Mensen waren na afloop benieuwd waarom de katten zo bang waren bij de gastouder. Dat kan meerdere oorzaken hebben:
- Erfelijkheid: als de ouders ook angstig waren.
- Persoonlijkheid van de katten: dat ze van nature wat argwanend zijn.
- Socialisatie: in de eerste levensmaanden met te weinig nieuwe indrukken te maken hebben gehad.
- Ervaringen in het leven: als ze vervelende situaties met (vreemde) mensen hebben meegemaakt.
Wat bij deze eigenaresse speelde heb ik niet onderzocht, want de vraag van Meester Frank Visser was of ze herplaatsbaar waren.
Wil je mijn expertise ook inhuren? Kijk voor mijn contactgegevens op www.kat-advies.nl





De wachtlijsten van de lockdown zijn weggewerkt. Wil je afspreken dan hoor ik het graag 😊


Nieuwsbrief 2019







Download hier mijn nieuwsbrief 2019. Als je de nieuwsbrief in je mailbox wilt ontvangen, klik dan hier of mail me.





Eind oktober 2018 heb ik de prijzen van 13 katten trimsalons met elkaar vergeleken. De gemiddelde prijs om een kat te laten scheren is maar liefst € 48,42! Het kammen is gemiddeld € 44,58. En dat per kat! Vaak wordt er een extra bedrag gerekend als een kat of konijn ernstig vervilt is, vlooien heeft of gewassen moet worden. Dan vallen mijn tarieven bijzonder mee...! Mijn prijzen zijn daarbij ook nog eens "all inclusive": ik vraag geen extra geld voor extra diensten bij een trimbeurt voor nagels knippen of wassen. En ten slotte: als ik meer katten in een uur kan trimmen blijft mijn prijs hetzelfde.

Waarom is een trimbeurt voor je kat of konijn duurder dan de rekening bij je eigen kapper? 
1. Jij kamt je haar iedere dag i.p.v. 1 keer in de paar weken of maanden. 
2. Je kapper kamt alleen het haar op je hoofd en niet je hele lijf. 
3. Je kapper maakt je ogen, oren en billen niet schoon, knipt niet je nagels en scheert niet je edele delen. 
4. Jij zit stil voor de kapper en je bijt en krabt je kapper niet. 
5. De kans dat jij bij je kapper poept, plast of vlooien achterlaat is erg klein.

 

Privacy

De nieuwe wet op de privacy roept bij bedrijven heel wat op... Ik heb ook meteen een aantal acties ondernomen zoals een wachtwoord op mijn laptop gezet en een privacy verklaring op mijn website geplaatst. Mocht je je nog niet hebben aangemeld voor mijn nieuwsbrief en de mailings dat ik in de buurt ben, geef het dan aan me door dat je het wilt blijven ontvangen. Of klik op de knop in deze link naar de nieuwsbrief. Anders mag ik geen mailing meer aan je versturen! 


Wil je absoluut geen vlooien in huis? Lees dan mijn nieuwsbrief van mei 2018. Klik hier.




 



 



Al jaren ben ik gedragstherapeut voor konijnen, maar sinds 1 januari 2018 ben ik als konijnen-gedragstherapeut aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren. Dit is een landelijke organisatie dus we werken met een team. Al drie jaar ben ik voor hen ook katten-gedragstherapeut. Het grootste voordeel is collegiaal overleg, maar er zijn ook andere pluspunten. Bijvoorbeeld dat we elkaar informeren over de inhoud van een lezing als iemand niet aanwezig kon zijn. We verdelen wetenschappelijke onderzoeken zodat we niet alles alleen hoeven te lezen. Naast gedragstherapie voor konijnen en katten biedt Tinley Gedragstherapie ook hulp voor andere diersoorten: paarden, honden en zelfs papegaaien! 



Klik hier voor de nieuwsbrief van 2017 met informatie over kattenharen, een aanbieding en een weetje.




Vanaf 24 december 2017 stijgen de prijzen voor het oppassen. 




 Nieuwe dienst

Vanwege mijn werk kom ik met veel konijnen in aanraking. Vaak hebben konijnen het niet slecht. Toch zie ik bijna overal punten die verbeterd kunnen worden: het verblijf, de voeding, de vachtverzorging en vooral de geboden ruimte. Daarom heb ik een nieuw aanbod: de welzijnscheck. Tijdens een huisbezoek geef ik tips voor verbetering van het welzijn van jouw dier. Omdat ik op een hoop plaatsen kom heb ik creatieve ideeën om iets aan te pakken. Probleemgedrag wordt hierdoor voorkomen en zelfs opgelost! Resultaat: een gelukkiger konijn en een tevreden eigenaar.


Jong niet geleerd maar wel oud gedaan...

Zoals ik in het nieuwsbericht hieronder vermeldde was mijn website voor advies, trimmen en oppas erg verouderd. Ik ben daarom hard aan het werk gegaan en je hebt het resultaat voor je! Sinds dit jaar ben ik ook actief op Facebook... ik word weleens hip! Alhoewel, ik vraag me af of ik ooit ga twitteren of iets op Instagram ga plaatsen. Er zijn grenzen als je 44 jaar bent...


Nieuwe website

Na 7 jaar werd het tijd voor een nieuwe website. Naast de website voor advies, trimmen en oppas heb ik daarom een website alleen voor gedragsadvies gemaakt: www.kat-advies.nl. Nu ik het resultaat zie ga ik gauw aan de slag om ook de website van het advies, trimmen en oppas in een nieuw jasje te gieten, want die doet plots wel érg verouderd aan! 




Dieren hebben ook gevoel!

In februari 2017 volgde ik twee dagen lang lezingen van de vooraanstaande wetenschappers Peter Neville en Doctor Robert Falconer-Taylor. Zij gaven uitleg over hun benadering van kattengedrag: een subjectieve methodologie om het gedrag van een dier te begrijpen en aan te pakken middels gemoedstoestanden. Ik vond het verrassend dat wetenschappers ook zoiets niet-tastbaars bestuderen.


Ik wil niet dat je weggaat

Het is niet gangbaar om te denken dat katten verlatingsangst kunnen hebben. Katten zijn van oorsprong namelijk solitair en ze hangen niet zo aan hun baas als bijvoorbeeld een hond kan doen. Toch hoorde ik tijdens een lezing bij het kattencollege op 28 januari 2017 een ander geluid. Dr. Jonckheer-Sheehy, dierenarts en Europees Specialist Gedrag Gezelschapsdieren (Diplomate ECAWBM) en Europees Specialist Dierenwelzijn, Ethiek en Recht beweert dat er wel degelijk verlatingsangst bij katten bestaat. Je ziet dan bijvoorbeeld onzindelijkheid, vocalisatie, vernielzucht, teveel wassen, zelfmutilatie, waaks gedrag, gespannenheid, terugtrekken, anorexia. Ze zegt voorts dat je verlatingsangst vaak ziet bij dementie en schildklierproblemen. Daar ga ik toch maar eens op letten! 




Word ik ooit beroemd?

In augustus 2016 beantwoordde ik een lezersvraag voor het tijdschrift "Hart voor Dieren". Iemand vroeg zich af waarom haar kat 's nachts alles sloopt. Het eerste dat in mij opkomt is het woord "verveling". Daar waren mijn tips dan ook op gebaseerd. Benieuwd? Lees hier het artikel (als je op deze link klikt zie je een melding in de taakbalk. Als je daarop klikt opent het artikel). Het is nu nog een rubriek van 1 pagina, maar ik droom natuurlijk verder. Was dit mijn eerste stap om bekend te worden? ;-) 




Je zou er de kriebels van krijgen!

Vlooien, mijten, voedsel allergieën... allerlei huidaandoeningen kwamen aan bod bij het college van dieren dermatoloog Margreet Vroom. Kaalheid, korsten, puisten... we kregen er gedetailleerde foto's van te zien. Je moet er wel tegen kunnen! Het was absoluut leerzaam. Wist je bijvoorbeeld dat niet de vlo, maar het speeksel van de vlo jeuk veroorzaakt? En dat de haargroei niet wordt gestimuleerd door veel te kammen, maar door voeding en beweging? Ten slotte is het voor eens en altijd helder: katten kunnen zweten!






Artikel in Katten Manieren
Ik schreef in het tijdschrift "Katten Manieren"  van mei 2015 over lichamelijke verzorging bij de kat en het wennen aan vachtverzorging. Hoe leer je bijvoorbeeld het nagels knippen van je kat aan? Klik hier om het artikel te lezen.



 


Bruin worden en adviseren: een prima combi

Op de open dag van dierenpension "in 't Veld" te Oisterwijk stond ik lekker de hele dag in het zonnetje. Katteneigenaren gaf ik informatie over gedragsinstituut Tinley Gedragstherapie en een antwoord op korte vragen over het gedrag van hun huisdier. Na afloop was de rechterkant van mijn gezicht wel íets meer gekleurd omdat ik niet loodrecht op de zon stond...








Katten spinnen, konijnen ook! 

klik hier voor de katten nieuwsbrief van najaar 2014.

klik hier voor de konijnen nieuwsbrief van najaar 2014.






Nieuwsbrief

Klik hier voor de nieuwsbrief over katten van voorjaar 2014.

Klik hier voor de nieuwsbrief over konijnen van voorjaar 2014.


 


Konijntje erbij!

Omdat ik ook de vacht van konijnen trim, oppas op konijnen en gedragsadvies geef over hun gedrag, is er een konijntje aan mijn logo toegevoegd! Grafisch vormgeefster Sanderijn Wingens heeft mijn huisstijl gemaakt. Tevens zijn de visitekaartjes aangepast. Wil je haar diensten ook inhuren omdat ze zulke originele ideeën heeft: neem dan contact met me op.





K.A.T. - Katten Advies en Trimmen staat in de Helftheuvel

Op dierendag 2013 was ik te vinden in winkelcentrum de Helftheuvel in 's-Hertogenbosch. Mensen kregen gratis een korte sessie gedragsadvies voor hun kat of konijn. Bij de meesten was er gelukkig geen enkel probleem. Toch was het druk rondom mijn tafels, vanwege de grote publiekstrekker Mylo: mijn kat! Iedereen wilde even aaien, kijken hoe goed hij pootje kan geven en voelen hoe zacht hij is met al die lange haren!




Nieuwe nieuwsbrieven!

Klik hier voor de nieuwsbrief over katten van najaar 2013
Klik hier voor de nieuwsbrief over konijnen van najaar 2013


 

EHBO

In de huid scheren, oververhitting doordat een dier zich te druk maakt, brandwonden door een te hete scheerkop, ingegroeide nagels... ik weet nu precies wat te doen als dit soort dingen gebeuren. EHBO voor dieren op de trimtafel was een zeer interessante cursus! En ik heb een hoop dingen geleerd waarvan ik niet had verwacht dat ze op de trimtafel voor kunnen komen, en wat ik ook niet hoop!! Wat denk je van een hond die het snoer van de tondeuse kapot bijt en een schok krijgt? Gelukkig heb ik een draadloze tondeuse. Of een hond die aan een riempje vast zit op de trimtafel en ervan af valt met de lijn nog om zijn kop, waardoor zijn oog uit de kas wordt geperst... Ik ben blij dat ik katten niet vast zet!


Onderzoek

Mijn onderzoek naar de oorzaken van sociaal en agressief gedrag tussen katten is afgerond! Ieder die de vragenlijst heeft ingevuld: hartelijk dank!

Klik hier om het onderzoek te downloaden. Hieronder tref je de samenvatting van het onderzoek:

Het onderzoek gaat over de vraag naar oorzaken van sociaal en agressief gedrag tussen katten. Daartoe heb ik een inventarisatie gedaan middels literatuuronderzoek. Hieruit kwamen een aantal oorzaken naar voren die volgens alle auteurs invloed hebben: socialisatie, karakter, familiebanden, bepaalde medicatie en medische problemen. Uit de literatuur bleek dat agressie kan worden voorkómen en sociaal gedrag kan worden gestimuleerd, door een aantal voorwaarden te scheppen ten aanzien van de eigenaar en bronnen (aantal, soort, de afstand ertussen en de toegankelijkheid van de bronnen).

In de literatuur is er geen eenduidigheid ten aanzien van invloed op agressie of sociaal gedrag bij de volgende variabelen: geslacht, castratie, wel/niet buitenshuis komen, manier van introduceren, leeftijd, de tijd dat katten bij elkaar zijn en overbevolking. Vier van deze variabelen heb ik empirisch onderzocht. Hiertoe heb ik eigenaren met behulp van een online enquête bevraagd. Met kruistabellen heb ik de antwoorden geanalyseerd. De variabelen castratie en manier van introduceren bleken een effect te hebben op sociaal en agressief gedrag, maar de invloed van de raskatten is groot. Nader onderzoek moet uitwijzen of deze variabelen daadwerkelijk van invloed zijn. De variabelen geslacht en buiten komen bleken geen sociaal en agressief gedrag tot gevolg te hebben. Onverwacht is de invloed van raskatten: met bijna alleen scores op sociaal gedrag. 

De kennis van de bovenstaande oorzaken geeft eigenaren van katten informatie bij twijfel om nog een kat erbij te nemen.


Mijn eerste nieuwsbrieven!

Klik hier voor mijn nieuwsbrief over katten van voorjaar 2013

Klik hier voor mijn nieuwsbrief over konijnen van voorjaar 2013



K.A.T. - Katten Advies en Trimmen bij de Thuiszorg

Vlak voor kerstmis had ik een tafel op de winterfair van Vivent. Honderden bezoekers kwamen langs. Vooral de kattendropjes werden gretig gegeten! 

  







K.A.T.- Katten Advies en Trimmen staat in Breda

In de Hoge Vucht werd een dag over dieren georganiseerd door dierenwinkel Faunaland. Mensen stroomden toe voor de shows met honden (agility, gehoorzaamheid, enzovoorts), de tentoonstelling van reptielen en vogelspinnen en voor de kraampjes met informatie. Ook ik was aanwezig om het trimmen en advies te promoten. Een heel aantal eigenaren stelden vragen en ik hoop hen een eindje op weg te hebben geholpen. Over de kat werd onder andere gevraag naar aaiagressie, krabben aan meubels en de kat op commando binnen roepen. Met betrekking tot konijnen kwamen vragen over stampen en knagen. Leuk om te doen!





Column

Ik heb eenmalig een column geschreven. Leuk om wat nieuws te proberen. 

Zie column 'creatief met kat'.




Cursus TTouch afgerond

Weer een certificaat binnen! Aanvankelijk vond ik TTouch hetzelfde als katten knuffelen en aaien; iets waar ik geen honderden euro's voor neer had willen tellen om te leren wat ik mijn hele leven al automatisch doe. Naarmate de cursus vorderde ging ik echter het nut inzien van het bewust aan het werk gaan met het dier. Vooral het letten op de plek waar spanning in het lijfje zit vind ik belangrijk. Met TTouch help je de kat bewust te worden van die spanning en probeer je dat te verhelpen met drukpunten en aaien. Interessant!






In de krant!

Op 2 oktober 2011 stond ik in de Bossche Omroep. Klik hier om het artikel te downloaden. Als je op de link klikt zie je een melding in de taakbalk. Als je daarop klikt opent het artikel)








Vakantietijd

In de zomervakantie is het druk met oppassen aan huis! Daarbij had ik vier konijnen te logeren. Een gezellige beestenboel! Bij mooi weer mochten ze lekker op het balkon. Mylo ging er gezellig bij zitten.







Pilletje slikken

Ooit een kat een pil zien slikken alsof het een snoepje is? 

Kijk naar dit filmpje van Mylo!









Nieuwe huisgenoot!

Sinds eind februari 2011 is Mylo, een 5,5 jaar oude Pers bij ons komen wonen. Het is heel gezellig en onze andere kat reageert er goed op. Hij is echt een knuffeltje en rent vrolijk op bezoek af! We hebben hem wel van zijn mannelijkheid ontnomen want hij was wat aan het sproeien en had echt de lente in zijn bol...! Helaas moest ik hem ook kaal scheren want hij zat helemaal onder de klitten. Mylo vindt het weer fijn om geaaid te worden nu de klitten niet meer aan zijn huid trekken.





Naamgenootje

Bij het dierenasiel in 's-Hertogenbosch is een korthaar binnengebracht die veel klitten had. Omdat ik haar heb getrimd is ze naar mij vernoemd!







Pootje

In twee weken tijd heb ik mijn poes Lou Lou een pootje leren geven!! Kijk hier.









 



Stage

Van trimster Saskia Mes keek ik toen ik startte de kunst af.







Schrijnend

Helaas zijn er ook afschuwelijke verhalen. Deze pers is eind oktober 2010 bij het dierentehuis in 's-Hertogenbosch gebracht. Er zat geen greintje vet- en spierweefsel meer aan en hij was uitgeput. Zijn vacht was totaal verklit en er zaten zelfs slakjes in. Op de foto zie je niet hoe erg het is. Ik heb hem voor een deel geschoren, maar daar ben ik mee gestopt toen hij daar te moe van werd. Door (medewerker van het dierentehuis) heeft wel 15 teken uit zijn lijfje gehaald. Sommige bijna een centimeter groot! Een dag later bleek dat hij teveel verwaarloosd was. Hij had geen kracht meer. Hij leeft niet meer. Dieptriest.